Daca s-a ars, recicleaza-l!

   Intri in camera, il aprinzi. Vrei sa citesti o carte, ai nevoie de lumina lui. Da, e vorba despre bec. Face parte din viata ta.

   Si, totusi, pe cat de mult ne este indispensabil, pe atat de usor scapam de el. Sta la dispozitia noastra ori de cate ori vrem. Iar cand oboseste si decide ca e timpul sa predea stafeta celorlalti frati ai lui, noi il desurubam si il aruncam la cosul... de gunoi?! Totusi, nu crezi ca despartirea dintre voi ar trebui sa fie mai frumoasa?

   Daca este bec economic sau alt echipamenmt de iluminat, il poti duce la un punct de colectare de unde, mai apoi, niste oameni carora le place sa fie in armonie cu natura, il iau si il trimit intr-un loc numit punct de reciclare.

   Fara sa stie, becul poate face rau mediului inconjurator. El contine aproximativ 2 mg de mercur. Substanta considerata periculoasa. Daca aceasta ajunge in sol sau in panza freatica poate produce efecte nocive asupra sanatatii. Acum, sa inmultim cele 2 mg de mercur cu zecile de mii de becuri arse care ajung la groapa de gunoi. Situatia devine cam ingrijoratoare!

   Spre exemplu, dintr-un singur bec reciclat, pot fi recuperate si reciclate: sticla (88%), plasticul (4%), praf fluorescent (3%) si mercur (0,005) . Astfel, ajutam si alte industrii sa isi desfasoare activitatea, fara ca ele sa mai consume din resursele naturale.


Sursa: ziare.com - 12.01.2019