Situatie alarmanta: Mai mult plastic decat pesti in oceane - Ce e de facut

Masele plastice din oceane vor ajunge sa cantareasca mai mult decat pestii care populeaza apele pana in 2050, au avertizat, marti, specialistii World Economic Forum (WEF).

Plasticul a devenit unul dintre cele mai populare materiale din lume, datorita faptului ca este ieftin de produs si poate fi folosit in numeroase feluri, transmite CNN Money.

Utilizarea acestui material a crescut de 20 de ori in ultimii 50 de ani si estimarile arata ca popularitatea lui se va dubla in urmatorii 20 de ani. Cel mai des, plasticul este folosit pentru ambalaje.

Punga de plastic de unica folosinta, pe cale de disparitie: Cine o interzice

Insa problema este ca doar 14% din produsele de plastic ajung la reciclat, un cuantum extraordinar de mic comparativ cu alte materiale (hartie - 58%, fier si otel - 90%).plas_400

Dar ce se intampla cu plasticul care nu este refolosit? Ei bine, el ajunge adesea in natura. Specialistii World Economic Forum au avertizat ca, pana in 2050, masele plastice din oceane vor cantari mai mult decat toti pestii care traiesc in adancurile intinderilor de ape.

Raportul WEF arata ca economia globala pierde anul 120 de miliarde de dolari din cauza ca plasticul nu e reciclat. In plus, peste 34 de ani, productia se va tripla, ajungand la 1,12 trilioane de tone.

Forumul a mentionat ca singura modalitate de a proteja mediul este de a incuraja reciclarea produselor din plastic.

 

   sursa: ziare.com